KAIKKI OIKEUDET HINNANMUUTOKSIIN PIDÄTETÄÄN!
Espoon Matinkylässä sijaitseva, vuonna 1997 rakennettu rivitalo saavutti alkuvuodesta 19 vuoden iän. Saman iän saavuttivat myös taloyhtiön lämminvesivaraajat, joiden yleinen, laskennallinen käyttöikä on keskimäärin 15-20 vuotta. Yleensä lämminvesivaraajat suositellaan vaihtamaan 15 vuoden välein. Näin voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi vesivahinko, jollainen varaajan rikkoutuessa pahimmassa tapauksessa saattaa syntyä.
Varaajat olivat alkaneet muutaman edellisen vuoden aikana hiljalleen osoittaa merkkejä käyttöikänsä päättymisen lähestymisestä. Taloyhtiö päätti uusia kaikkien kahdeksan asunnon varaajat samalla kertaa. Mr. LVI vaihtoi vanhojen varaajien tilalle kahdeksan kappaletta JÄSPI VLM 300 S lämminvesivaraajia.
– Lämminvesivaraajien vaihdolle oli kaksi motiivia. Yksi oli se, että varaajat lähestyivät laskennallisen käyttöikänsä loppua. Toinen ja varsinainen kimmoke oli kuitenkin se, kun hallitus laskeskeli, että aika monta kertaa oli varaajien vuoksi jouduttu kutsumaan huoltomies töihin, kertoo hallituksen jäsen ja lämminvesivaraajien vaihdosta vastannut Heikki Laamanen.
– Huoltotöitä oli tehty koko ajan tihenevään tahtiin. Laskimme sitten, että yksittäisten korjausten sijasta olisi kannattavampaa vaihtaa kokonaan uudet varaajat, Heikki summaa.
Lämminvesivaraajien ohjeellinen, laskennallinen käyttöikä ei kuitenkaan ole vain pelkkä ohje käyttäjälle. Myös useimmat vakuutusyhtiöt nojaavat päätöksissään vastaaviin käyttöikää koskeviin arvioihin. Jos siis esimerkiksi lämminvesivaraaja olisi jo huomattavasti ylittänyt laskennallisen käyttöikänsä ja aiheuttanut sitten rikkoutuessaan vesivahingon, ei ole taattua, että vakuutusyhtiö suostuisi korvaamaan kulut samalla tavoin kuin vielä normaalissa käyttöiässä olevan laitteiston rikkoutuessa. Tätä eivät kuitenkaan aina kaikki muista tai tule ajatelleeksi.
Mr. LVI:n toimitusjohtaja Marko Rantanen on törmännyt vastaavaan tilanteeseen työssään usein. Asiakkaille tietämättömyydestä johtuva tilanne on saattanut olla kallis ja järkyttävä kokemus.
"Vakuutusyhtiö voi vedota vahingon sattuessa, ettei lämminvesivaraajaa ole vaihdettu ajoissa."
– Varsinkin taloyhtiöissä on usein erilaisia näkemyksiä siitä, milloin varaajat olisi syytä vaihtaa. Joidenkin mielestä 20 vuotta vanhaa varaajaa, jossa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia, ei ole syytä vaihtaa. Riski kuitenkin kasvaa päivä päivältä. Jos laite on niin sanotusti yli-ikäinen, voi vakuutusyhtiö vahingon sattuessa vedota siihen, ettei sitä ole vaihdettu ajoissa, Marko kertoo.
– Ihmiset unohtavat, että lämminvesivaraaja täyttyy tyhjentyessään koko ajan uudella vedellä ja veden valuminen jatkuu kunnes vedentulo katkaistaan. Lattiakaivo antaa turvaa, mutta kaikissa paikoissa ei kaivoa ole. Lisäksi välillä tulee tapauksia missä lattiakaivo on mennyt tukkoon ja vesivahinko syntyy sitä kautta. Vesivahingon sattuessa rakenteiden kuivaus on hidasta sekä kallista ja asuminen samaan aikaan hankalaa, Mr. LVI:n Marko painottaa.
“Mr. LVI sai kuitenkin lisäpisteitä siitä, että heiltä tultiin henkilökohtaisesti käymään täällä sekä katsomaan millaisessa paikassa laite sijaitsee.”
Kun päätös lämminvesivaraajien vaihdosta oli tehty, alkoi Heikki etsiä työlle toteuttajaa internetin välityksellä. Kaikkiaan Heikki pyysi tarjouksia kolmelta eri yritykseltä. Mr. LVI:n tarjous osoittautui hinnaltaan kilpailukykyiseksi. Yksi valintaan ratkaisevasti vaikuttaneista seikoista oli kuitenkin se, että Mr. LVI:n edustaja tuli suoraan paikan päälle kohdetta katsomaan.
– Kaikilta kolmelta yritykseltä sain tarjouksen, mutta Mr. LVI:hin sitten päädyin. Kaikki olisivat tämän työn teknisesti varmasti osanneet, siitä ei ollut epäilystä. Mr.LVI sai kuitenkin lisäpisteitä siitä, että heiltä tultiin henkilökohtaisesti käymään täällä sekä katsomaan millaisessa paikassa laite sijaitsee. Sain hyvän käsityksen työn toteutuksesta käydyn keskustelun perusteella, Heikki kertoo.
“JÄSPI:llä on iso markkinaosuus Suomessa, enkä ole kuullut tai lukenut heidän varaajistaan mitään huonoa. He ovat myös ainoa kotimainen lämminvesivaraajien valmistaja.”
Alkuperäiset varaajat päädyttiin vaihtamaan kahdeksaan JÄSPI VLM 300 S varaajaan. Myös aiemmat varaajat olivat kooltaan 300L ja JÄSPI:n valmistamia, mutta vanhempaa mallia. Asukkaat olivat olleet tyytyväisiä varaajien toimintaan ja pitkään ikään, joten JÄSPI oli helppo ja turvallinen valinta myös uusien varaajien suhteen. Valinnan taustalla vaikuttivat myös JÄSPI:n kotimaisuus sekä uusien varaajien koko – mitat olivat samat kuin aiemmassakin mallissa, mikä helpotti asennusta.
– JÄSPI:llä on iso markkinaosuus Suomessa, enkä ole kuullut tai lukenut heidän varaajistaan mitään huonoa. He ovat myös ainoa kotimainen lämminvesivaraajien valmistaja, Heikki summaa.
Marko kertoo, että monet Mr. LVI:n asiakkaat päätyvät valinnassaan JÄSPI:in juuri siksi, että se on ollut vuosikymmeniä Suomen suosituin lämminvesivaraajamerkki ja tunnettu kestävyydestään.
– Valintaan vaikuttaa varmasti myös se, että JÄSPI on ainoa varaajamerkki, joka valmistetaan Suomessa, Kaukora Oy:n Raision tehtaalla. Asiakkaat luottavat JÄSPI:n laadukkuuteen ja lisäksi moni haluaa tukea suomalaista työtä ostamalla kotimaisia tuotteita, Marko lisää.
“Kaikki työn vaiheet menivät hyvin! Kolmen päivän operaatiosta sovittiin ja se myös toteutui sopimuksen mukaisesti. Ei ollut kerta kaikkiaan mitään ongelmia.”
Varaajien vaihto suoritettiin alkukesästä. Mr. LVI:n tarjous oli luonteeltaan avaimet käteen -paketti, joka piti sisällään vanhojen varaajien purkamisen, uusien asentamisen sekä käyttökoulutuksen. Työn toteutus oltiin sovittu kolmelle peräkkäiselle päivälle.
– Kaikki työn vaiheet menivät hyvin! Kolmen päivän operaatiosta sovittiin ja se myös toteutui sopimuksen mukaisesti. Ei ollut kerta kaikkiaan mitään ongelmia, Heikki kertoo.
– Iso plussa Mr. LVI:lle on se, että kun he lupasivat toimittaa työn nopeasti, niin se oli myös helppo junailla ja sopia asukkaiden kanssa. Tämä helpotti myös minunkin työtäni. Asukkaat tiesivät jopa tunnin tarkkuudella sen, että milloin heidän asunnossaan tehdään töitä ja milloin heiltä on vedet poikki, Heikki kiittelee.
Markon mukaan varaajien vaihto sujui heille tutulla, useiden vuosien, satojen taloyhtiöiden ja tuhansien vaihdettujen varaajien myötä syntyneellä rutiinilla ja kokemuksella. Työtä varten tehtiin tarvittavat suojaukset, jonka jälkeen vanhat varaajat tyhjennettiin siististi pumppaamalla.
– Tällä tavalla vettä ei pääse roiskumaan minne sattuu. Tyhjennyksen jälkeen vanha varaaja poistettiin ja uusi asennettiin tilalle. Jos varaaja päivällä vaihdetaan, niin illalla pääsee jo lämpimään suihkuun, Marko sanoo.
Uudet varaajat ovat asennuksen jälkeen Heikin mukaan toimineet niin kuin niiden pitääkin. Lämmin vesi ei ole päässyt vielä kertaakaan loppumaan. Myös Mr.LVI:n asiakaspalvelu saa Heikiltä kiitosta.
– Toimivuuden tietää lähinnä siitä, että varaajan toiminta on huomaamatonta. Vika huomataan usein vasta silloin, kun olet suihkussa shampoot päässä ja lämmintä vettä ei enää tulekaan, Heikki naurahtaa.
– Mr.LVI:n palvelu oli hyvää kaikissa työn vaiheissa alusta loppuun. Saimme kysymyksiimme nopeasti vastaukset, ei tarvinnut odotella. Asentajat olivat reippaita ja kohteliaita. Voin suositella heitä!
Mr.LVI ammattilaiset auttavat sinua veloituksetta tuotteisiin liittyvissä kysymyksissä. Soita meille 0300 30 80 82 tai lähetä kysymyksesi oheisella lomakkeella.
Mahdolliset asiaasi koskevat kuvat ja liitteet voit lähettää meille sähköpostitse osoitteeseen info(at)mrlvi.fi
Asiakaspalvelu avoinna MA-PE 8:00-16:00
Kotitalousvähennyksen voit saada, jos teetät kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta.
Omavastuu 100 euroa ja enimmäismäärä normaalisti 2 250 € / henkilö, mutta vuosina 2022-2027 öljylämmityksestä pois siirtyville enimmäismäärä on 3500 €!
Omavastuu 100 euroa on kalenterivuosikohtainen. Voit siis maksaa useita eri kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä, ja omavastuu vähennetään vain kerran.
Lue lisää kotitalousvähennyksestä verottajan sivuilta.